Tüm seyahat planlarınız için Bilet Keşfet
BİLETKEŞFET ile binlerce bilet seçeneğini saniyeler içinde listeleyebilir, size en uygun bileti güvenle kolayca satın alabilirsiniz.
Hemen İndirAmerika’ya gitmek isteyen tüm seyahat severlerin akıllarındaki ilk sorulardan biri Amerika vize istiyor mu? sorusu oluyor. Ülkeye girişler için vizenin istendiğini görenler ise Amerika Vizesi nasıl alınır, Amerika vize türleri, Amerika Vizesi için gerekli belgeler gibi soruların cevaplarını araştırmaya başlıyor. Sen de Amerika’ya gitmeyi planlıyorsan bugün hazırladığım içerikten Amerika Vizesi alma süreciyle ilgili merak ettiğin tüm detayları öğrenebilirsin.
Aslında bu sorunun cevabından giriş kısmında da bahsetmiştim. Detaylandırmak gerekirse Amerika Birleşik Devletleri pasaport ayrımı yapmaksızın tüm Türk vatandaşlarından vize talep ediyor.
Bordo (Umumi), Yeşil (Hususi), Gri (Hizmet) ve Siyah (Diplomatik) pasaport sahiplerinin farklı şehirlerde yaşıyor olsalar dahi Ankara ve İstanbul’da konumlanmış Amerikan konsolosluklarından birine başvuru yapmaları gerekiyor.
Başvurulacak vize türü Amerika’ya gidiş amacına göre değişiklik gösteriyor. Ülke vize başvurularını 2 gruba ayırıyor. Bu gruplardan ilki Amerika’ya en fazla 6 aylığına kısa süreli ticari, turistik, aile ziyareti, konferans, dil okulu gibi farklı amaçlarla giriş yapmak isteyen kişilerin başvurması gereken Amerika Göçmen Olmayan Vizesi. Diğer vize türü ise uzun süreli kalıp Amerika’ya yerleşmek isteyen kişilerin başvuracağı Amerika Göçmen Vizesi.
Seyahat amaçlı ülkeye gideceksen sen de ilk kategorideki vizeye yani Amerika Göçmen Olmayan Vizesi’ne başvurmalısın. Başlangıçta 2 gruba bölmüş olsak da Amerika’nın vize politikasında 185’e yakın alt vize grubu var.
B-1/B-2 Turistik veya Ticari Amaçlı Ziyaret Amerika Vizesi: Amerika Göçmen Olmayan Vize türleri arasında yer alan B-1/B-2 Turistik veya Ticari Amaçlı Ziyaret Amerika Vizesi aile ziyaretinde bulunmak, turistik gezi yapmak, iş toplantılarına katılmak, çocuklarını yaz kampına götürmek ya da 6 aydan kısa bir süreliğine dil okuluna gitmek isteyen kişilerin alması gereken vize türü.
B-1 Ticari Amaçlı Ziyaret Amerika Vizesi: İşiyle ilgili bir konuyla alakalı bir konferansa katılmak ya da bir seminere gitmek isteyen kişilerin başvurması gereken vize.
B-1 Ev Hizmetleri Ziyaretçi Amerika Vizesi: Ülkeye geçici bir süreliğine ev hizmetlerinde çalışmak amacıyla gitmek isteyen kişilerin başvuracağı vize.
B-2 Tedavi Amaçlı Ziyaretçi Amerika Vizesi: Yaşadığı sağlık problemleri nedeniyle tedavi olmak amacıyla Amerika’ya gitmek isteyen kişilerin alması gereken vize türü.
C Transit Amerika Vizesi: Başka bir ülkeye gitmek için Amerika’dan transit geçecek yolcuların başvurması gereken vize.
D, C1/D Mürettebat Amerika Vizesi: Amerika Göçmen Olmayan Vize türleri arasında yer alan bu vize türü ülkedeki havayolu şirketlerinde ve gemilerde çalışan kişilerin başvurması gereken vize türü.
E1/E2 Yatırımcı Amerika Vizesi: Amerika Birleşik Devletleri ile ticaret anlaşması olan bir ülke vatandaşının teknolojinin de içinde bulunduğu alanlarda yatırım yapmak ya da ticaret yapmak için alması gereken vize.
Basın Mensubu Vizesi: Haber yapmak amacıyla basın yayın sektöründe çalışan kişilerin işlerini yapmak amacıyla alması gereken vize türü.
F1,F2 Öğrenci Amerika Vizeleri: Ülkede akademik eğitim almayı planlayan ya da uzun süreli dil okuluna katılmayı planlayan kişilerin başvuracağı vize.
J1,J2 Değişim Programı Amerika Vizeleri: Ülkedeki değişim programlarına katılmaya hak kazanmış kişiler için olan vize.
M1,M2 Mesleki Eğitim Amerika Vizeleri: Akademik olmayan eğitim için ülkeye gidecek kişilerin alması gereken vize. Dil eğitimleri kapsamındaki kurslar da bu vizeye dahil.
Geçici Çalışma Vizeleri: H1-B, H2-A, H2-B, H3 vizeleri
Şirket İçi Transfer Vizesi: L Vizesi
Olağanüstü Yetenek ve Başarıya Sahip Bireylere Yönelik Vize: O Vizesi
Atletler, Eğlence Grupları ve Oyunculara Yönelik Vize: P Vizesi
Nişanlı vizesi: K Vizesi
Uluslararası Kültürel Değişim Programı Vizesi: Q1 Vizesi
Din Görevlileri Vizesi: R Vizesi
İnsan Ticareti Mağduru Vizesi: T Vizesi
Suç Faaliyeti Mağduru Vizesi: U Vizesi
Diplomatik ve Resmi Vizeler
Vize başvurun öncesinde ülkede ne kadar kalman gerektiğini belirlemen gerekiyor. Çünkü süreç Amerika Göçmen Olmayan Vizesi ya da Amerika Göçmen Vizesi arasından hangisine başvuracağına bağlı olarak farklı ilerliyor.
Sıradaki bölümlerde Amerika Vize başvurusu için gerekli belgelerden bahsedeceğim ama sen yine de başvuru sürecinde konsolosluklardan ya da büyükelçiliklerden en doğru bilgiyi alabilirsin.
Amerika DS-160 Başvuru Formu: Göçmen olmayan vize almak istedikleri için Amerika Büyükelçiliği’ne ya da Amerika Konsolosluğu’na başvuracak herkesin doldurması gereken bu form, vize randevusundan önceki 3 iş günü içinde online olarak doldurulmalı. Bu koşulları sağlamayan kişilerin başvuruları kabul edilmiyor. Formun doldurulması esnasında seyahat edecek kişinin dijital fotoğrafını yüklemesi isteniyor. Bu fotoğrafın uyması gereken belli başlı kriterler var. Eğer kriterlere uygun olmayan bir fotoğraf yüklenirse bu vize alma sürecinin uzamasına neden oluyor.
Formu doldururken tüm sorular net cevaplanmalı, vize türü seçilmeli, sorular boş bırakılmamalı. Eğer bu etmenlere dikkat edilmezse vize başvurusu yine yetkililer tarafından reddedilecek. Bu formun özenle doldurulup gönderilmesiyle başvuru işlemin gerçekleşmiş olacak.
DS-160 Başvuru Formu’na yüklenecek fotoğrafın özellikleri nasıl olmalı?
Forma yüklenecek fotoğrafta vize başvurusu yapan kişinin saçının üst kısmından boyun bölgesine kadar olan kısmının görünmesi gerekiyor. Bu fotoğrafta yüz tamamen kameraya dönük olmalı ve gözlük takılmamalı. Gözler kameraya dik bir şekilde bakmalı. Fotoğraf renkli, arka plan ise tamamen beyaz olmalı. Başörtüsü dışında şapka, bere gibi aksesuarlar takılmamalı ve başörtüsü takılıyorsa da yüzün görünmesi sağlanmalı. Fotoğrafın boyutu 5x5, çözünürlüğü ise 1200x1200 piksel olmalı.
Amerika Göçmen Olmayan Vize Talep Dilekçesi: Vize başvurusu yapacak kişinin Amerika konsolosluğuna göndermek üzere hazırladığı seyahat nedenini, seyahatin gerçekleşeceği tarih aralığını, başvuru sahibinin mesleki durumunu ve seyahati için masraf sponsorunu içeren belge başvuru esnasında gerekli belgelerden.
Banka hesap cüzdanı: Ülkeye giriş için vize alabilmek adına Amerika seyahat masrafları teminatının başvuracak kişinin banka hesabında USD ya da EURO olarak bulunması gerekli. Teminatın bulunduğu hesabın son 3 aylık hareket dökümünü banka görevlisi tarafından imzalanmış ve kaşeli bir şekilde vize başvurundan 15 gün öncesinde bankadan almış olman gerekiyor.
Mesleki durum evrakları: Çalıştığın kurum ya da şirketten orada çalıştığına dair alacağın belgeler de vize başvurun için gerekli evraklardan. Maaş bordron, SGK Hizmet Dökümün, SGK İşe Giriş Bildirgen ve bu belgelerin yanı sıra çalıştığın şirketteki yetkili kişiden alacağın antetli kağıda ıslak imzalı ve kaşeli olarak yazılmış görev ve izin belgesi de yanında olması gereken evraklardan.
Rezervasyon belgelerin: Başvuru sahibinin seyahat planını, ulaşım belgelerini ve kalacağı yeri gösteren belgeler de başvuru esnasında verilecek belgelerden.
Pasaport Fotokopisi: Bu vize türüne başvurabilmen için minimum 8 ay geçerliliği olan bir pasaportun olmalı.
DS-260 Göçmen Vize Elektronik Formu: Başvuru için Konsolosluk Elektronik Başvuru Merkezi’nden ulaşabileceğin DS-260 Göçmen Vize Elektronik Formu’nu doldurman gerekli.
Pasaport Teslim Alma Yeri Kaydı: Bu kayıt da başvuru esnasında yanında olması gerekenlerden.
Nüfus Kayıt Örneği: Vermen gereken belgeler arasında vukuatlı nüfus kayıt örneği de var. Bu belgenin üzerinde Nüfus Müdürlüğü’nün orijinal kırmızı damgası olmalı yoksa kayıt örneğin kabul edilmeyecek.
Mahkeme Kayıtları, Evlilik Cüzdanı, Boşanma Belgesi, Askerlik Belgesi ve 16 Yaş üzeri için Kayıtlı Adli Sicil Kaydı: Şartları sağlama durumuna göre bu belgeler de başvuru esnasında yanında olması gerekenlerden.
Mali Yardım Kanıtları: I-864 Yeminli Geçim Beyannamesi doldurulup başvuru esnasında teslim edilmeli.
Fotoğraf: Son 6 ay içerisinde çektirdiğin 5x5 boyutunda beyaz fonlu 2 adet fotoğrafını da yanında götürmelisin.
Tercümeler: Belgelerinden İngilizce ya da Türkçe olmayanları yeminli tercüman tarafından tercüme edilmeli. Tercüme belgelerini de başvurun esnasında teslim etmen gerekiyor.
Amerika Vize Ücreti 160 Dolar ve 265 Dolar arasında değişiklik gösteriyor. Ödenecek vize ücreti başvurulan vize türüne bağlı olarak değişiklik gösteriyor.
Bazı vizeler ve ücretleri şöyle:
İş, turizm, tıbbi tedavi için alınacak vizelerin konsolosluk başvuru ücreti 160 USD, vize danışmanlık bedeli 90 USD,
C/ Transit Geçiş Vizesi için konsolosluk başvuru ücreti 160 USD, vize danışmanlık bedeli 90 USD,
D/ Mürettebat Vizesi için konsolosluk başvuru ücreti 160 USD, vize danışmanlık bedeli 90 USD,
F/ Akademik Öğrenci Vizesi için konsolosluk başvuru ücreti 160 USD, vize danışmanlık bedeli 90 USD,
R/ Din Görevlileri Vizesi için konsolosluk başvuru ücreti 190 USD, vize danışmanlık bedeli 110 USD,
E1/ Anlaşmalı Tüccar Vizesi konsolosluk başvuru ücreti 265 USD, vize danışmanlık bedeli 500 USD,
L/ Şirket içi Transfer Vizesi için konsolosluk başvuru ücreti 190 USD, vize danışmanlık bedeli 110 USD.
Amerika İstanbul Konsolosluğu’nun beyanına göre:
Öğrenci ve değişim programı için başvurulan vizeler 11 günde,
Turistik geziler için başvurulan vizeler 14 günde,
Ticari ve göçmen olmayan diğer vizeler ise 10 günde çıkıyor.
BİLETKEŞFET ile binlerce bilet seçeneğini saniyeler içinde listeleyebilir, size en uygun bileti güvenle kolayca satın alabilirsiniz.
Hemen İndir