İlk defa uçak yolculuğu yapacakların bilmesi gerekenler

Her şeyin ilki, biraz heyecan ve endişe yaratabilir. İlk defa uçak yolculuğu yapacaklar için de bu durum geçerlidir. Ancak, otobüsle seyahatten çok farklı olmayan uçak yolculuğu hakkında bilinmesi gerekenleri sizin için derledik.

Uçak Bileti Nasıl Alınır?

Özel havayollarının artmasıyla birlikte uçak bileti fiyatları arasında büyük bir rekabet oluştu. En uygun fiyatlı bileti bulmak için karşılaştırma sitelerini kullanarak hangi havayolunu tercih edeceğinizi belirleyebilirsiniz. Tercihinizi yaptıktan sonra bileti internetten veya yakınınızdaki bir seyahat acentesinden alabilirsiniz. İnternetten aldığınız bilet için cep telefonunuza gelen mesaj ve kimliğiniz ile havalimanına gitmeniz yeterlidir. Bu süreçte elinizde fiziksel bir bilet bulunmasına gerek yoktur.

Bagaj Hazırlığı

Uçak yolculuğunda yanınıza iki tür bagaj alabilirsiniz. Birincisi, yurtiçi uçuşlarda genellikle 15-20 kg a kadar ücretsiz olarak taşınan ve uçak altına teslim edilen yolcu bagajıdır. Check-in sırasında teslim ettiğiniz bu bagajı, uçuş sonrasında alabilirsiniz. İkincisi ise, uçuş sırasında yanınıza alabileceğiniz kabin bagajı dır. Bu, küçük bir valiz veya el çantanız olabilir. Kabin bagajında ağırlık olarak standart 8 kg sınırı vardır. Eğer yolcu bagajınız 15-20 kg yi aşıyorsa, fazlasını kabin bagajınız ile taşıyabilirsiniz. Yanınıza alacağınız eşyalar azsa, sadece kabin bagajı ile seyahat etmeyi düşünebilirsiniz. Böylece uçuş sonrası bagaj beklemek zorunda kalmazsınız.

Check-in İşlemleri

İlk kez seyahat edenler için "check-in" terimi yabancı gelebilir. Check-in, internetten veya acenteden bilet alan yolcunun, havaalanında ilgili havayolu ofisine uğrayarak oturacağı yerin belirlendiği, kimlik doğrulamanın yapıldığı, biniş kartının verildiği ve bagajın teslim edilerek fişinin alındığı işlemler bütünüdür. Uçuş saatinden 1,5 saat önce havalimanında olmanız önerilir. Check-in işlemleri genellikle uçuş saatinden yarım saat önce kapanır, bu yüzden uçuş saatine en az 45 dakika kala check-in işlemlerine başlamanız önemlidir. Check-in işlemleri kapandıktan sonra uçağa binmeniz mümkün olmayabilir ve bilet paranız iade edilmez.

Check-in Sonrası Yapmanız Gerekenler

Check-in işlemleri sonrasında elinizde biniş kartınız ve bagaj fişiniz olacak. Nüfus cüzdanınızı, ehliyetinizi veya pasaportunuzu da yanınızda bulundurun. Biniş kartınızda belirtilen kapı numarasına dikkat ederek, güvenlik kontrolüne doğru ilerleyin. Güvenlik kontrolünde el çantanız ve kabin bagajınız x-ray cihazından geçecek, uçuş kartınızı yetkiliye göstereceksiniz.

Uçağa Doğru İlerleme

Güvenlik kontrolünü geçtikten sonra uçuş kartınızda yazan kapıya yönelin. Kapı numarası, gideceğiniz yer ve uçuş numarasını kontrol ettikten sonra uçağa alınmayı bekleyebilirsiniz. Bazı durumlarda doğrudan uçağa binerken, bazı durumlarda havalimanı otobüsleri ile uçağa götürülürsünüz. Büyük havalimanlarında uçak pistine yolcuların yürümesine izin verilmez. Kapıdaki görevliler, zaman geldiğinde sırayla uçağa binmenize yardımcı olacaktır. Uçuş kartınızı ve kimliğinizi görevliye göstermek üzere hazır bulundurun.

Uçakta Seyahat

Koltuğunuza oturduktan sonra kabin bagajınızı koltukların üstündeki dolaplara yerleştirin. Uçak içerisindeki kurallar, uçağın kalkış ve varış saatleri, gideceğiniz yerin hava durumu gibi tüm bilgiler size anonslarla bildirilecektir. Anonsları dinleyerek uçak yolculuğunuzun keyfini çıkarabilirsiniz.

Varış

Uçak yere indikten sonra kapı açılana kadar bekleyin. Diğer yolcuları takip ederek bagaj alanına gidebilirsiniz. Bagajınızı almak için bir süre beklemeniz gerekecek. Bagajınızın hangi bantta geleceğini tabelalardan öğrenebilirsiniz.